NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Doe het zelf: houten vloer oliën

2 Minuten lezen
zelf je houten vloer oliën

Je houten vloer oliën moet natuurlijk twee keer per jaar gebeuren. Dit weekend ben je van plan een weekendje weg te gaan. Dit is het ideale moment op jouw vloer te gaan oliën. Als je vloer geolied is mag je 24 – 48 uur niet op de vloer lopen en als je er niet bent kan dat ook niet. Maar hoe moet je eigenlijk je vloer oliën? Vaak plannen klussers niet alleen het oliën van de vloer in, maar wanneer het weer het toelaat gaan ze ook gelijk aan de slag met het verven van de buitenmuren.

Voorbereiding

Voordat je jouw houten vloer kan gaan oliën moet je wel een aantal voorbereidingen treffen. Ten eerst moet je op zoek gaan naar de juiste olie voor jouw houten vloer. Welke olie je aanschaft hangt af van het soort hout en het effect of doel dat je wilt bereiken door de vloer te oliën. Naast olie moet je ook de tools aanschaffen die nodig zijn voor het oliën van de vloer.  Als je de olie en tools aangeschaft hebt is het tijd om de vloer klaar te maken. Maak de vloer zo schoon mogelijk. Begin met losliggend vuil en stofjes op te zuigen met een stpfzuiger. Wanneer dit deel van het vuil weg is kan je met een dweil of stoomreiniger over de vloer heen gaan. Wanneer de vloer zo schoon mogelijk is moet je nagaan of de vloer egaal is. Wanneer er plinten loskomen tik ze weer terug, spijkers die uitsteken sla ze terug en vul eventuele gaten in de vloer op. 

De vloer oliën

Wanneer de vloer voorbereid is kan het werk beginnen. Afhankelijk van de tools die je gekocht heb kan je gaan beginnen met het oliën van de vloer. Meng je olie voordat je ermee aan de slag gaat.  Het oliën kan je doen met bijvoorbeeld een boenmachine of een verfroller. Je wrijft met je tools als het ware de olie de vloer in. Let op dat je dit gelijkmatig en geleidelijk doet. Sommige oliën hebben meerdere lagen nodig of zelfs meerdere oliën om de olie goed te laten werken. Zoek dit van te voren goed op zodat je weet wat je precies nodig hebt voor een zo mooi mogelijk resultaat. Zodra de hele vloer geolied is is het belangrijk dat je de vloer 24 – 48 uur laat drogen. Tijdens de droogtijd mag er niet gelopen worden op de vloer. De vloer moet in alle ‘rust’ kunnen opdrogen.

Droogwrijven

Er bestaat de mogelijkheid om in plaats van de vloer zelf op te laten drogen het proces zelf te versnellen. Als het echt echt niet anders kan en de soort olie het toelaat kan je zelf de vloer droogwrijven. Dit kan je het beste doen met een boenmachine omdat dit net genoeg druk uitoefent om overtollig olie op te nemen maar de laag niet compleet op te nemen. Hierna zal de vloer minder dan 24 – 48 uur nodig hebben om op te drogen maar dit hangt af van de soort olie en het soort hout waar de olie op aangebracht is.

DIY

Nu weet jij waar je op moet letten als jij je houten vloer wilt gaan oliën. Koop de juiste olie en tools. Maak jouw vloer zo schoon en egaal mogelijk. Verspreid het olie zo gelijkmatig mogelijk over de vloer heen. En tot slot geef jouw vloer te tijd om op te kunnen drogen!

Gerelateerde berichten
Interieur

Hoe omgaan met afvalverwerking na een huisontruiming

4 Minuten lezen
Verhuizen is een grote klus, die gepaard gaat met veel afval dat moet worden opgeruimd. Van ongewenste meubels en grote keukenapparatuur tot…
Interieur

Tips voor het inrichten van een kleine keuken

2 Minuten lezen
Heb jij weinig ruimte in je keuken? Of ben je van plan om een nieuwe kleine keuken te gaan kopen? Dan is…
Interieur

Waarom planten de beste accessoires zijn om je huis mee aan te kleden

2 Minuten lezen
Elke plant is anders en dat is waarom het zo leuk is om planten als accessoires in je interieur te gebruiken. Ze…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *